Henk Pasman
Curaçao
Home | 50/60 Hertz | Electricity | Curaçao | Aardlekschakelaar | Brand gevaar | Info Curaçao | Radio/TV stations | Contact Us | Links

50/60 Hertz problematiek

Op ons standaard stopkontakt staat een netspanning van 127 Volt en 50 Hertz.

Plugs gebruikt op Curaçao: zie http://www.kropla.com/electric.htm#plugs

A, B (Amerikaans)voor 127 volt

G (Amerikaans)en F (Europees) voor 220 volt

Door Aqualectra wordt geleverd drie fasen 127/220 volt 50 Hertz; met uitzondering op sommige plaatsen voornamelijk op Banda Ariba en Banda Abou twee fasen 110/220 volt 50 Hertz.

In de volksmond praat men over 110 Volt, hetgeen dus fout is aangezien 127 Volt de standaard is met uitzondering van een aantal plaatsen op Banda Abao en Banda Ariba waar de spanning 110 Volt is.

Aqualectra heeft in zijn utiliteitsplan voor de komende jaren aangegeven dat wij over zullen gaan op de Europese norm en dat betekent dat de netfrequentie 50 Hertz blijft, maar de netspanning naar 230 Volt zal gaan.
We krijgen dan een drie fasennet voor het gehele eiland 230/400 Volt 50 Hertz.

Op de wereld zijn in principe twee frequentie standaards namelijk 50 Hertz o.a. voor Europa en 60 Hertz o.a. voor de Verenigde Staten.

Elektrische apparatuur wordt door de fabrikanten gemaakt voor een bepaalde netfrequentie of 50 of 60 Hertz en een bepaalde netspanning, 110-120 Volt bij 60 Hertz en 230 Volt bij 50 Hertz.

Een apparaat mag alleen aangesloten worden op de netfrequentie waarvoor het gemaakt is.

Met uitzondering worden apparaten gemaakt voor beide frequenties.
B.v. op de netspanningsadapter van een laptop computer staat: 100-240 Volt 50/60 Hertz, dus is universeel te gebruiken over de gehele wereld.

Helaas wordt op Curaçao amerikaanse apparatuur verkocht voor 110-120 Volt en 60 Hertz.
Indien wij een keurmerk hadden voor elektrische apparatuur, zoals KEMA keur in Nederland, zou deze apparatuur nooit verkocht mogen worden op ons eiland.

Wat gebeurt er als we 110-120 Volt 60 Hertz apparatuur aansluiten op ons stopkontakt met 127 Volt 50 Hertz?

Ten eerste gaat de stroom omhoog door het spanningsverschil van 110-120 naar 127 Volt en ten tweede gaat de stroom omhoog door het frequentie verschil van 60 naar 50 Hertz en ten derde gaan bij motoren de omwentelingen omlaag met 17%, aangezien deze gekoppeld is aan de frequentie, dus mechanische inwendige koeling is minder.

Het probleem van lagere omwentelingen kunnen we niet oplossen, aangezien dit gekoppeld is aan de frequentie.
Door deze hogere stroom toename ontstaat er een snellere slijtage van de isolatie op de windingen, met als gevolg kortsluiting en daarmede brandgevaar.

Sommige apparaten krijgen deze kortsluiting al binnen enkele dagen tot weken en andere pas na jaren. Dit hangt af van de kwaliteit van de isolatie.
Maar van elk apparaat wordt de levensduur beperkt!
Wel kunnen we de hogere stroom toename neutraliseren door het apparaat middels een transformator op het stopkontakt aan te sluiten.

De primaire kant van de transformator moet dan ingesteld worden op 127 Volt(vaak 125 op de transfomator) voor het stopkontakt en de secundaire kant 20% lager als op het typeplaatje staat aangegeven.

In de praktijk betekent dit voor 120/115 Volt apparatuur aansluiten op 100 Volt en 110 Volt apparatuur aansluiten op 90 Volt.

Met andere woorden secundaire kant van de transformator instellen op
100 Volt of 90 Volt!

Advies is:

Controleer alle in gebruik zijnde 60 Hertz apparatuur of deze goed zijn aangesloten op een transformator.

Koop tegenwoordig uitsluitend 230 Volt 50 Hertz apparatuur, aangezien dit toch onze standaard wordt binnen niet al te lange tijd.

Daarnaast kan deze apparatuur vandaag de dag aangesloten worden op 220 volt of middels een apart aangelegd stopkontakt (zoals nu al gebeurt bij de airco) of middels een transformator van 127 Volt naar 220 Volt.

Airco, Koelkast en Wasmachine altijd kopen in
230 Volt 50 Hertz uitvoering.

60 Hertz apparatuur nooit aan laten staan bij afwezigheid, zoals b.v. voor noodverlichting, ventilatoren en/of oplaadbare batterijen.

Overige 60 Hertz apparatuur altijd aansluiten middels een transformator.

Apparatuur met een verwarmingselement zoals rijstkookpan, strijkijzer hebben geen last van de frequentie-problematiek.
Wel last heeft een haardroger, vanwege de motor!
Het gebruik van een haardroger is maar kort per keer, dus kan er waarschijnlijk wel tegen, maar is weer afhankelijk van de kwaliteit.

Enter content here

Enter content here

Enter content here